EKODROB S.A.

Z jednej strony ponad pięćdziesięcioletnia tradycja z drugiej najnowocześniejsze technologie i rozwiązania techniczne. Jakim zakładem jest dzisiaj EKODROB S.A.?

Można śmiało powiedzieć; EKODROB dzisiaj jest nowoczesnym zakładem z głeboką pięćdziesięcioletnią tradycją. Dlaczego nowoczesny? Od 1999 roku przenieśliśmy produkcję ze starego zakładu do nowo wybudowanego, dostosowanego do wymagań Unijnych oraz Systemów Jakościowych. Zamontowaliśmy nową linię ubojową dla indyka i kurczaka. Tuszki indyka i gęsi schładzamy nowoczesną metodą powietrzną. Dzięki temu nasze gęsi i filety z indyka są dobrze znane na rynkach zachodnich. Z odbiorcami zagranicznymi mamy podpisane długoletnie kontrakty. W 2003 roku zamontowaliśmy nową linię do produkcji Dań Gotowych. Na rok 2007 mamy zaplanowaną modernizację linii rozbioru indyka. Spełniamy wysokie standardy Jakościowe. Certyfikację ISO 9001 otrzymaliśmy już w maju 2000r., w 2004 r. BRC - system jakościowy na rynek angielski i IFS na rynek francuski i niemiecki.

Czy wykorzystywanie w produkcji wyłącznie mięsa indyków i gęsi nie ogranicza Was? A może wręcz przeciwnie – pozwala lepiej zaplanować produkcję, nadzorować jej poszczególne etapy, łatwiej wdrażać nowe rozwiązania technologiczne...?

Głęboko pojęta specjalizacja produkcji jest pozytywnym procesem dokonujących się przemian w przemyśle. EKODROB jest tego przykładem. W przeszłości zajmowaliśmy się dodatkowo ubojem kaczek i kurcząt. Z ekonomicznych względów wybraliśmy ubój indyka i gęsi, teraz okazuje sie, że był to trafny wybór. Moim zdaniem specjalizacja w uboju i przetwórstwie mięsa indyczego i gęsiego pozwala nam lepiej zaplanować proces produkcyjny zgodnie z jakościowymi normami europejskimi i wprowadzać nowe rozwiązania technologiczne zarówno w zakresie produktu jak i linii technologicznej.

Jak w ten model wpisuje się współpraca z firmą Fleischmannschaft?

Współpracujemy w bardzo małym zakresie ale współpraca układa się dobrze.

Posiadacie imponującą ofertę zarówno mięs świeżych jak i półprzetworzonych oraz wyrobów wędliniarskich. Czy rynek wyrobów z mięsa białego posiada obecnie tendencję wzrostową czy wręcz przeciwnie? Jakie tendencje w tym zakresie, Pana zdaniem, będziemy obserwowali w najbliższym czasie?

Rynek polski to przede wszystkim sprzedaż surowego mięsa, elementów i tuszek indyczych. Dzięki nowej tradycji, pieczenia całego indyka na święta Bożego Narodzenia wzrasta popyt na indyka.

Nie bez znaczenia jest rozwijająca się sprzedaż wędlin z indyka. W tym roku zaobserwowaliśmy zwiększającą się sprzedaż wyrobów przetworzonych z indyka.

Moim zdaniem spożycie mięsa i wyrobów z indyka będzie się rozwijało, ponieważ mięso indycze jest wdzięcznym tematem dla kobiet przygotowujących posiłki. Doskonale nadaje się do szybkiego gotowania, pieczenia i smażenia, a jego spożywanie zalecane jest przy takich chorobach jak nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu.

Społeczeństwo żyje w coraz „większym biegu”, czy w Waszej ofercie posiadacie produkty typu convenience food?

W swojej ofercie mamy również Dania gotowe przeznaczone dla coraz bardziej " zapędzonego" konsumenta. Nasze nuggetsy, paluszki i kotlety wymagają tylko podgrzania na patelni, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Cordon bleu i inne są zamrożone w postaci surowej, można je kupić i włożyć do zamrażarki, a po 10-15 min smażenia na patelni lub frytownicy są gotowe do spożycia.

Dziękuję za rozmowę.