Grupa Konspol.

Na Waszych stronach internetowych przeczytałem, że Grupa Konspol jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce. Co w praktyce to oznacza ? Czym różnicie się od innych zakładów tego typu w Polsce ? Na czym polega Wasza przewaga?

Jako jeden z nielicznych zakładów chłodzimy kurczaka powietrzem a nie wodą, dzięki temu mamy dużo niższą bakteriologię, niestety niższą wydajność bo jeżeli kurczaka chłodzi się wodą to jest o 8% cięższy ale za to nasi klienci są bardziej zadowoleni gdyż po ugotowaniu naszego kurczaka jego wydajność się zwieksza a od naszej konkurencji zmniejsza (woda po prostu wypływa) dlatego mamy takich klientów jak KFC Polska, Francja, Anglia, + MC Donald Europa, im zależy na najwyższej jakości.

Bardzo ciekawie brzmi określenie „Kurczak-wegeterianin”, które odnosi się do sposobu tuczenia drobiu wykorzystywanego w Waszej produkcji. Proszę zdradzić skąd taka nazwa i czy to również jakaś Wasza „odmienność” w stosunku do konkurencji ?


Już nasze pisklęta różnią się od Polskich, sprowadzamy je z Danii, są droższe od Polskich ale jednocześnie wolne od bakterii sarmonelli. Musieliśmy zainwestować we własną wytwórnię pasz gdzie produkujemy pasze roślinne, bez dodatków antybiotyków, mączek mięsnokostnych, tylko na bazie niemodyfikowanej kukurydzy i śruty sojowej (sprowadzanej aż a Brazylii który jest chyba jedynym producentem niemodyfikowanej soi i kukurydzy) Dzięki temu nasze produkty są nieco droższe ale o nieporównywalnej jakości. Jesteśmy jedynym zakładem Polskim certyfikowanym na dostawy do Tesco Wielkiej Brytanii.

Wszystkie Wasze wyroby zostały podzielone na trzy główne grupy produktów, które z kolei dzielą się na mniejsze linie produktowe. Do kogo kierowane są poszczególne kategorie produktów i jakie wyroby zawierają?

Grupa convenience - dla ludzi którzy cenią wygodę, dobry smak, szybkie przyrządzanie, Grupa Light – dla ludzi którzy dbają o figurę, mają problemy z sercem, produkty tego typu zawierają mniej niż 1% tłuszczu, produkty bezglutenowe – dla ludzi którzy mają alergię na niektóre przyprawy, tradycja i nowoczesność – dla ludzi którzy od dawna nie zmienili upodobań, koncentrujemy się na wysokiej jakość produktach opartych na tradycyjnych recepturach. Wszystkie produkty produkowane są na bazie mięsa z naszego kurczaka dlatego mają niepowtarzalną jakość i naturalne walory smakowe.

Analizując Waszą ofertę widać jak duży nacisk kładziecie na prozdrowotne własności Waszych wyrobów. Seria produktów light czy też bezglutenowych świadczy o tym, że swoją ofertę (a przynajmniej jej znaczną część) kierujecie chyba raczej do tej bardziej świadomej grupy konsumentów...

Polski klient jest coraz bardziej świadomy tego co je, rynek produktów tego typu ciągle wzrasta .

Jak ocenia Pan, raczkujący u nas, rynek dań gotowych ? Jakiego rodzaju wyroby posiadacie w tym segmencie i czy planujecie poszerzenie oferty ?

Byliśmy pierwszą firmą w Polsce firmą produkującą dania gotowe, zaczęliśmy produkcję tego typu produktów już ponad 10 lat temu. Rynek również bardzo się rozwija. Posiadamy bardzo szeroką gamę produktów tego typu, z kurczaka, wołowiny , wieprzowiny… Produkty typu, nuggetsy, kotlety typu schabowy Cordon Bleu, z serem, szynką… Naprawdę bardzo dużo produktów… Zapraszam na naszą stronę internetową, gdzie znajdzie Pan informacje o wszystkich tych wyrobach (www.konspol.com.pl).

Wydaje mi się, że równie wysokie wymagania jak sobie, stawiacie również Waszym dostawcom.

Za co cenicie firmę Fleisch Mannschaft ?

Oczywiście za bardzo dobrą jakość oferowanych produktów.