ŁMEAT – ŁUKÓW S.A. Ryszard Smolarek Prezes Zarządu

Właśnie rozpoczęliśmy 2007 rok, jakie ma Pan plany i oczekiwania z nim związane?

Jestem przekonany, że będzie to kolejny rok, w którym odnotujemy wzrost produkcji i sprzedaży. Według naszych założeń będzie to około 13% dynamika. W 2007 roku chcemy w dalszym ciągu modernizować zakład – ukończyć maszynownię chłodniczą i szokówkę, dokonać pełnej informatyzacji zakładu oraz doskonalić logistykę zakładową. Nasze plany obejmują także modernizację działu wędlin i centralnego magazynu wyrobów gotowych. Myślimy też o wprowadzeniu naszej spółki na giełdę oraz o zakupie jakiegoś zakładu zawiązanego z drobiarstwem albo z wołowiną.

Proszę powiedzieć, jakimi największymi atutami może się pochwalić Wasz zakład?

Jestem przekonany, że naszym najważniejszym atutem jest wysoka elastyczność, która pozwala nam na błyskawiczne dostosowywanie się do zmiennych potrzeb rynku. Nasz atut to także kadra, złożona wyłącznie z najlepszych specjalistów, dbających o to, by produkowane przez nas wyroby były zdrowe, bezpieczne i najwyższej jakości. Nad tym, żeby wyroby opuszczające zakład spełniały wymagania każdego klienta, pracujemy już od ponad 30 lat. Jesteśmy firmą nowoczesną i mobilną, solidnym partnerem w biznesie zarówno dla swoich dostawców, jak i dla odbiorców - krajowych i zagranicznych. Z dumą muszę stwierdzić, że należymy do grona największych i najnowocześniejszych producentów branży mięsnej w Polsce – planowana roczna sprzedaż wyrobów gotowych na 2007r. to kwota ponad 420mln. zł.

Jaki jest profil Państwa działalności?

Zajmujemy się skupem i ubojem żywca wieprzowego i wołowego, przetwórstwem mięsa oraz produkcją i dystrybucją mięsa, wędlin i konserw. Nasza dzienna produkcja mięsa sięga 80 ton, produkcja wędlin - 44 tony, produkcja konserw - 30 ton, produkcja tłuszczów - 10 ton. Zajmujemy się też działalnością handlową. Obszar tej sfery działalności obejmuje głównie wschodnie regiony Polski - województwo podlaskie, lubelskie i mazowieckie. Powstało tu już 86 sklepów oraz 3 centra hurtowe. W najbliższych dwóch latach planujemy powstanie dalszych 60 sklepów. W ostatnim czasie udało nam się też wejść na rynek karmy dla psów.

Wasza firma posiada uprawnienia eksportowe. Proszę powiedzieć, w jakich krajach znane są wyroby z logo Łmeat Łuków?

Można powiedzieć, że handlujemy z całym światem. Na eksport przeznaczamy dużą część produkcji. Uzyskane przez nas uprawnienia pozwalają na eksportowanie mięsa i wyrobów na rynki Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych, Japonii, Korei i Meksyku. Niewielkie ilości wysyłamy nawet do Hongkongu i na Tajwan. Posiadamy uprawnienia eksportowe do krajów arabskich. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będziemy mogli powrócić na rynek rosyjski i ukraiński.

Nad jakością produkowanych wyrobów czuwa zakładowe laboratorium...

Zgadza się. Każdy etap produkcji - od przyjęcia żywca poprzez wszystkie fazy przetwórstwa do załadunku na środki transportu - odbywa się przy zachowaniu ostrego reżimu higienicznego, a nasze laboratorium prowadzi codzienne badania w kierunku czystości mikrobiologicznej, chemicznej, właściwości fizykochemicznych i oceny organoleptycznej. Powstało ono wraz z zakładem w 1973 roku. Jego personel stale podnosi swoje kwalifikacje poprzez szkolenia dotyczące systemu jakości, metod badań oraz przez udział w badaniach międzylaboratoryjnych.

Jak często w ofercie zakładu pojawiają się nowości?

Corocznie wprowadzamy na rynek około 40 nowych produktów.

Wasza oferta to nie tylko nowości...

Tak. Około 80 produktów ma receptury nie zmieniane od trzydziestu lat. U naszych klientów cieszą się niezmiennie sporym powodzeniem. Niezwykle ważne jest dla nas, żeby klient kupując nasze produkty czuł satysfakcję, żeby nasze wyroby mu smakowały.

Dlatego też współpracujemy wyłącznie z najlepszymi dostawcami, między innymi z firmą Fleischmannschaft - rzetelnym i sprawdzonym producentem mieszanek funkcjonalnych i funkcjonalno-przyprawowych dla przetwórstwa mięsnego..


Dziękuję za rozmowę.