PM ZYCHOWICZ. Henryka Zychowicz – Właściciel, Beata Drążek

Proszę powiedzieć, czym zajmuje się zakład.

Jesteśmy nowoczesnym zakładem, produkującym towar wysokiej jakości, z zapewnieniem odpowiednich warunków higienicznych i sanitarnych oraz ochrony środowiska. Pozostając w zgodzie z naszym hasłem „Tradycja zobowiązuje..” stosujemy wyłącznie sprawdzone staropolskie receptury. Zajmujemy się skupem żywca, ubojem i produkcją szerokiej gamy wędlin swojskich. Za tę właśnie grupę wyrobów w ubiegłym roku zostaliśmy uhonorowani nagrodą gospodarczą „Skrzydła 2006”.

Które, z produkowanych przez Was wyrobów, cieszą się największą popularnością?

Są to oczywiście produkty ze wspomnianej grupy wyrobów swojskich, a przede wszystkim nasz absolutny numer jeden - kiełbasa swojska. Produkujemy ją ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku, bez konserwantów. Ogromnym powodzeniem cieszy się również kiełbasa wiejska pieczona. Tych dwóch asortymentów sprzedajemy najwięcej. Znajdują się w ofercie od początku naszej działalności.

Jak duża jest sieć Waszych sklepów firmowych?

Aktualnie posiadamy sieć 21 sklepów firmowych i stoisk patronackich. W najbliższym czasie otwieramy
2 kolejne punkty sprzedaży. Sklepy firmowe umożliwiają nam bezpośredni kontakt z klientem, dotarcie
do końcowego konsumenta, a przede wszystkim zapewnienie gwarancji najwyższej jakości.

Dlaczego zdecydowaliście się Państwo na współpracę z firmą Fleischmannschaft?

Z firmą Fleischmannschaft współpracujemy już od kilku lat. W swojej ofercie posiadają całą gamę wysokiej jakości przypraw i środków funkcjonalnych. Na uznanie zasługuje rzetelność oraz doskonałe przygotowanie technologiczne zatrudnionej kadry. Oferowane przyprawy wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem docenianym przez odbiorców naszych wędlin. Ilość produktów firmy w naszym magazynie systematycznie wzrasta.


Proszę powiedzieć, według jakich zasad prowadzicie Państwo swoją działalność?

Oprócz troski o jak najwyższą jakość produktów, przykładamy olbrzymią wagę do dbałości o nasz wizerunek, estetykę sklepów firmowych i poziom obsługi. Przyjemnie jest przecież wchodzić do ładnego sklepu z doskonale wyszkolonym personelem. Zauważamy, że konsumenci doceniają nasze starania, zaś o tym, że nasze wysiłki nie idą na marne, świadczą sygnały od zadowolonych klientów. Staramy się
wyróżniać na tle konkurencji i być zawsze o krok przed „nią”. Staramy się być kreatywni i otwarci na nowinki techniczne i technologiczne. Oczekiwania klientów zmieniają się i trzeba umieć je dostrzec i reagować na nie. Nie można bać się zmian, należy stale iść do przodu.

Co, według Pań, jest ważne przy doborze asortymentu?

Najlepszym źródłem informacji w doborze asortymentu są opinie klientów. I to zarówno te dobre, motywujące do jeszcze lepszej pracy, jak i te mniej pochlebne, które zwracają nam uwagę na to, nad czym musimy jeszcze popracować i udoskonalić. Liczenie się ze zdaniem naszych odbiorców bardzo szybko procentuje nieustannym wzrostem sprzedaży naszych wyrobów, które są na rynku doceniane i poszukiwane.

Proszę powiedzieć, w jaki sposób promujecie swoje produkty?

Przeprowadzamy wiele akcji promocyjnych. Przykładem jest reklama medialna naszych produktów w kieleckich autobusach komunikacji miejskiej. W ten sposób co dwa tygodnie prezentujemy nowe asortymenty w superatrakcyjnych cenach. Często też zamieszczamy reklamy w radio i lokalnej prasie. Na lato przygotowaliśmy atrakcyjną ofertę „grilluj z nami”. Szczególnym uznaniem u klientów cieszą się – szaszłyki, kebabki i kiełbaski na ruszt.

Skąd pozyskujecie surowiec?

Przykładamy bardzo dużo uwagi do zakupu surowca. Wysoka jakość naszych wędlin oraz ich niepowtarzalny tradycyjny smak jest ściśle powiązany z wykorzystaniem surowca pochodzącego z hodowli od okolicznych rolników. Kupujemy wyłącznie polski żywiec, hodowany tradycyjnie w polskiej zagrodzie.

Jak sobie Państwo radzicie z największym problemem ostatnich czasów, a więc z wyjazdami pracowników na zachód?

Muszę się pochwalić, że udało nam się wspólnie wypracować pewien kompromis - jeśli ktoś chce wyjechać i informuje nas o swoim zamiarze wcześniej, bez problemu dostaje bezpłatny urlop. Dzięki temu pracownicy w dalszym ciągu są związani z naszym zakładem i mają zapewnione stanowisko pracy zaraz po powrocie. Dlatego też stworzyliśmy zgrany i odpowiedzialny zespół profesjonalistów.

Proszę zdradzić receptę na sukces.

Nie zdradzę, bo takiej nie posiadam! Według mnie na sukces składa się ciężka praca, zaangażowanie, wiele poświęceń. Nie bez znaczenia jest także, żeby lubić to, co się robi, być przyjaznym ludziom i pozytywnie nastawionym do świata. Źródło sukcesu to również dobrze dobrana załoga – odpowiedzialna, kompetentna i lojalna. Ciężką pracą zdobyliśmy zaufanie klientów, a nasze wędliny oceniane są jako jedne z najlepszych w województwie. Zadowoleni klienci są dla mnie najlepszą motywacją do dalszej pracy.

Dziękuję za rozmowę.