Przetwórstwo Ryb

Dla przemysłu rybnego posiadamy produkty

przeznaczone do solenia i marynowania ryb,

a także emulgatory i kompozycje smakowe

do sosów. Nasze dodatki uszlachetniają każdą potrawę.

Dzięki nim dania rybne zyskują wyjątkowy smak i aromat.

 

Ekstrakty w postaci płynnej i sypkiej gwarantują wysoką powtarzalność smaku i zapachu, charakterystyczną dla danych wyrobów. Cechuje je bardzo wysoka czystość mikrobiologiczna. Dzięki temu można istotnie zwiększyć trwałość produktów. Ekstrakty - w przeciwieństwie do przypraw mielonych - bardzo dobrze mieszają się z surowcami i są niedostrzegalne na przekroju przetworu mięsnego. Również ilości stosowanych ekstraktów są znacznie mniejsze od mielonej postaci przypraw. Dzięki tym wszystkim cechom ekstrakty sprawdzają się doskonale w przemyśle mięsnym i rybnym.

Są to preparaty doskonale emulgujące tłuszcz i stabilizujące układ woda-białko-tłuszcz. Współdziałając z białkami tkanki mięśniowej zapewniają pożądaną konsystencję oraz soczystość wyrobu, a także umożliwia krojenie na plasterki. Zwiększają one wydajność produkcyjną poprzez dobre wiązanie wody i ograniczanie strat masy podczas obróbki termicznej. Ponadto są termostabilne w procesach pasteryzacji i sterylizacji. Wyróżniamy 6 podgrup: Emulin, Promulin, Izporem, Promulex, Emulex i Soylin.

Białkowe emulgatory i stabilizatory emulsji i tekstury

Są to kompozycje przypraw naturalnych i ekstraktów przypraw naturalnych, hydrolizatów białkowych oraz substancji wzmacniających smakowitość. To one kształtują smak i aromat produkowanych przetworów mięsnych. Ich zastosowanie zależy od składu. Zalecane są do: kiełbas średnio i grubo rozdrobnionych oraz homogennych, do pasztetów, wyrobów podrobowych, wędzonek i przetworów wysokowydajnych. W naszej ofercie znajdują się mieszanki o tradycyjnym, „polskim” smaku i zapachu, jak również kompozycje stosowane w przetwórstwie mięsa w wielu innych krajach i kuchniach świata.

Preparaty fosforanowe stosowane do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych. Są one kompozycją składników aktywujących białka mięsa do zwiększonego i trwałego wiązania wody oraz dodatków wzmacniających smak. Oferujemy trzy podgrupy preparatów: Peklomix F, Peklomix FK i Peklomix FKB.

KARA-MIX to preparaty o wysokiej zdolności wiązania i trwałego utrzymywania wody w produkcie. Zwiększają wydajność produkcyjną wyrobu gotowego. Tworzą mocne i termostabilne żele. Charakteryzuje je zdolność do modyfikowania właściwości reologicznych wyrobów, szczególnie tekstury. Umożliwiają także zmniejszenie ubytków masy podczas obróbki cieplnej. Jednocześnie korzystnie kształtują konsystencję i soczystość produktu końcowego. Produkty KARA-MIX dobrze rozpuszczają się w solance i są wygodne w stosowaniu.

Przyprawy dekoracyjne to mieszanki przypraw naturalnych i suszy warzywnych, które wzbogacają walory smakowe i poprawiają efekt wizualny wielu wyrobów mięsnych. Do ich produkcji używane są składniki najwyższej jakości. Mieszanki stosuje się do dekoracji powierzchni wyrobów mięsnych (np. boczku czy golonki) oraz jako dodatek zwiększający smakowitość farszów mięsnych. Przyprawy dekoracyjne są szczególnie zalecane do mięsa na grill, pieczeni oraz do urozmaicania wyglądu na przekroju wyrobów farszowych.

T-Smak Aroma to kompleks lotnych i nielotnych składników smakowo-zapachowych, barwników, żywic i olejków eterycznych wyizolowanych z przypraw ziołowych. Charakteryzuje je wystandaryzowana siła aromatyzująca, dzięki czemu smak i zapach każdej produkowanej partii jest taki sam. Ponadto ekstrakty cechuje wysoka czystość mikrobiologiczna. Są stosowane m.in. do wyrobów z surowca drobiowego, wieprzowo-wołowego, do produktów grubo i średnio rozdrobnionych, blokowych i wysokowydajnych. Nadają w zależności od potrzeb delikatny lub wyrazisty - ale zawsze ceniony - aromat.

Są to preparaty będące kombinacją przeciwutleniaczy i cukrów. Wspomagają kształtowanie barwy i stabilizują barwę przetworów mięsnych. Zapewniają ceniony przez konsumentów atrakcyjny i świeży wygląd wyrobów oraz przedłużają ich trwałość.

W tej grupie znajdują się trzy produkty: emulgator białkowy do produkcji sosów majonezowych i śmietanowych, mieszanka emulgująco-przyprawowa do produkcji sosu pomidorowego oraz emulgator skrobiowy do zagęszczenia „soku z ryby”.

Esencje smakowo-zapachowe służą do aromatyzowania i barwienia zalew olejowych. W ofercie znajdą Państwo esencje: papryka, czosnek, olejek wędzony łosoś, smażona cebula.

Grupa mieszanek o różnych smakach i aromatach. Nadają produkowanym sosom charakterystyczną barwę, smak i zapach. Gwarantują powtarzalność w każdej produkowanej partii.

Trzy mieszanki przyprawowe o różnym zastosowaniu i właściwościach. Jest wśród nich przyprawa do paprykarzu (o trwałej pomidorowej barwie), do kotletów rybnych (z substancjami spulchniającymi farsz i wiążące wodę) oraz przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu przypraw korzennych.

Wyrób przeznaczony do produkcji smażonych filetów rybnych w zalewie octowej lub pomidorowej oraz do sporządzania ciasta, tj. panieru mokrego.

Preparaty służące do wstępnego i finalnego marynowania płatów śledziowych. Są one bardzo wydajne i zapewniają śledziom charakterystyczne dla nich walory: smak i konsystencję.

Preparaty zawierają substancje przyspieszające proces enzymatycznego dojrzewania płatów śledziowych, zwiększają wydajność (105-107% po odskórowaniu), stymulują barwę mięsa oraz korzystny, pożądany przez konsumentów smak. Oferujemy pięć preparatów o różnym działaniu.

Przyprawy dekoracyjne to mieszanki przypraw naturalnych i suszy warzywnych, które wzbogacają walory smakowe i poprawiają efekt wizualny wielu wyrobów rybnych. Do ich produkcji używane są składniki najwyższej jakości.

MIX PRZYPRAW

Skład mieszanek oparty jest na wyselekcjonowanych naturalnych przyprawach oraz suszach warzywnych

ZUPY
SOSY
MARYNATY KOMBI
MARYNATY PŁYNNE WODNO-OLEJOWE