Zakłady Mięsne HS . Aleksandra Bonusiewicz

Jaki asortyment oferujecie swoim klientom?

Produkowany przez nasz zakład asortyment obejmuje wszystkie rodzaje wędlin, na jakie jest obecnie zapotrzebowanie na rynku. Tak więc oferujemy w tej chwili praktycznie wszystko, oprócz typowych wędlin długodojrzewających, wymagających specjalnych komór klimatyzacyjnych. Sprzedajemy kiełbasy homogenizowane, średniorozdrobnione, gruborozdrobnione oraz wędzonki. Prowadzimy także produkcję wędlin podrobowych – typu kaszanki, pasztety i salcesony. Są one bardzo popularne, klienci kojarzą je bowiem z wyrobami swojskimi i domowymi. Stale dążymy do tego, aby oferowany asortyment poszerzać i wprowadzać nowości.

Asortyment jest bardzo urozmaicony...

To prawda. Posiadamy ofertę zarówno dla klientów mniej, jak i bardziej wymagających - tych o mniej i tych o bardziej zasobnych portfelach. Mamy bardzo różnych klientów, o wszystkich dbamy i w równym stopniu szanujemy. Dlatego też dążymy do zaspokojenia wszystkich gustów.

A co z najpopularniejszym obecnie trendem – czyli wyrobami tradycyjnymi?

Posiadamy je, oczywiście, w swojej ofercie – jest to tak zwana linia wyrobów staropolskich. Ich technologia produkcji nawiązuje do starej, dobrej tradycji produkcyjnej i tak jak dawniej, są one zasalane, nacierane przyprawami i wędzone. W skład linii wyrobów staropolskich wchodzą trzy produkty: polędwica staropolska, szynka staropolska i wędzonka staropolska. Na rynku jest ogromne zapotrzebowanie na tego typu wyroby i mimo, iż nie są tanie, sprzedają się świetnie.

Państwa zakład to nie tylko wędliny, sprzedajecie również mięso.

Tak, sprzedajemy zarówno elementy mięsa kulinarnego, jak i półtusze wieprzowe, które stanowią wysokiej jakości bazę surowcową dla następnych przetwórców.
Oferowane przez nasz Zakład mięso jest zawsze świeże i bardzo dobre jakościowo, co niewątpliwie
rzutuje na tendencją wzrostową sprzedaży.
Chcąc sprostać rosnącym wymaganiom rynku przygotowujemy się do pakowania mięsa kulinarnego i zapewne już niebawem będziemy mogli zaoferować produkt jeszcze przystępniejszy dla klienta.

Jakie inwestycje poczyniliście ostatnio?

Inwestujemy i rozwijamy się cały czas. Staramy się, aby nasz park maszynowy był coraz nowocześniejszy, nasze możliwości produkcyjne coraz wyższe, a asortyment coraz bogatszy.
W ramach modernizacji Zakład został wyposażony w nową linię ubojową o zdolności 200 sztuk na godzinę. Plany Właściciela sięgają dalej - chciałby on, żeby zakład ubijał 40000 sztuk w miesiącu – czemu nasza linia na pewno sprosta. W bieżącym roku planujemy także zakup nowej linii rozbiorowej. Kiedy plan zostanie zrealizowany, zakład będzie jednym z najnowocześniejszych w Polsce.

Jak układa się Państwa współpraca z firmą Fleischmannschaft?


Jest to fima, która dba o swoich klientów i traktuje ich bardzo serio. Współpracujemy od wielu lat, bo lubimy mieć pewność, że żadne z naszych pytań nie pozostanie bez odpowiedzi, a proponowane przez firmę rozwiązania są pewne. Współdziałanie z firmą Fleischmannschaft oparte jest na asortymentach sprawdzonych i najwyższej jakości.


Gdzie sprzedajecie swoje produkty?

Produkowane przez nas wyroby dostępne są niemalże na terenie całego kraju z wyjątkiem jego wschodniej części. Tak więc jesteśmy obecni zarówno w Gdańsku, Koszalinie, Warszawie, jak i w Gorzowie czy w Zielonej Górze, polem naszego działania jest również Śląsk Sieć sklepów firmowych Zakładów Mięsnych HS w Śmiłowie liczy w tej chwili ponad 60 placówek i stale się rozwija. Nasze wyroby sprzedajemy w sieci sklepów firmowych Zakładów Drobiarskich Koziegłowy i w sieci PPH Farmutil. Handlujemy również z dużymi sieciami , jak i z odbiorcami indywidualnymi.

Dziękuję za rozmowę.