ZM SKIBA. Andrzej Skiba

Jesteście jednym z najprężniej rozwijających się zakładów branży mięsnej w Polsce. Proszę wymienić najważniejsze atuty firmy.

Jest to na pewno ciągły i dynamiczny rozwój, kultywowanie najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego, dbałość o środowisko naturalne, systematyczne wzbogacanie oferty handlowej, ale przede wszystkim działanie zgodne z naszą wieloletnią dewizą - "w dobrym smaku", przez który rozumiemy niepowtarzalny
smak naszych wyrobów oraz przestrzeganie praw konsumenta i zasad etyki działań gospodarczych.

Gdzie sprzedajecie swoje wyroby?

Znaczną część produkowanych wyrobów sprzedajemy poprzez własną sieć sprzedaży obejmującą swym zasięgiem Polskę Północno-Zachodnią. Składa się na nią ponad pięćdziesiąt punktów handlowych. Dzięki rozbudowanej sieci dystrybucji i specjalistycznemu transportowi docieramy z naszymi produktami do mieszkańców Polski Północnej i Centralnej.

Położenie w czystym ekologicznie regionów Polski to atut czy problem?

Oczywiście że atut. Restrykcyjne przepisy ochrony .rodowiska wpłynęły negatywnie na rozwój przemysłu na tych terenach. Korzyścią dla nas jako producenta żywności jest zminimalizowany wpływ uprzemysłowienia na okoliczne tereny rolnicze, a to wpływa bezpo.rednio na jakość pozyskiwanego przez
nas surowca rzeźnego.

A jak Wy dbacie o środowisko?

Pragniemy zachować piękno kaszubskiego krajobrazu w niezmienionym stanie dla przyszłych pokoleń, dlatego też ściśle wypełniamy wszelkie obowiązki prawne w dziedzinie ochrony środowiska. Systematycznie ograniczamy emisję spalin, prowadzimy segregację odpadów i odzysk opakowań foliowych i papierowych. Współpracujemy tylko z wyspecjalizowanymi firmami recyklerskimi posiadającymi odpowiednie uprawnienia.

Czemu zawdzięczacie wspaniały smak oferowanych wyrobów?

Na wspaniały, niepowtarzalny smak oraz najwyższą jakość oferowanych przez nas wyrobów składa się kilka elementów: sięganie po sprawdzone, tradycyjne receptury, przestrzeganie reżimów technologicznych oraz współpraca z doświadczonym i sprawdzonym dostawcą dodatków do przetwórstwa mięsnego - firmą Fleischmannschaft.

 

Wykwalifikowani pracownicy, najlepsze surowce, nowoczesny park maszynowy, przestrzeganie wymogów procesu technologicznego oraz wyśrubowane standardy higieny wytwarzania gwarantują wysoką jakość oferowanych przez Fleischmannschaft przypraw i dodatków funkcjonalnych. Dzięki temu ja mogę spać spokojnie, a moi klienci mogą być pewni, że w naszych sklepach znajdą smaczne i najwyższej jakości wędliny.


Proszę w paru słowach przedstawić ofertę zakładu.

Pragniemy zaspokoić nie tylko różnorodne gusta naszych klientów krajowych i zagranicznych, ale również ich preferencje cenowe. Przygotowaliśmy więc ofertę handlową w taki sposób, że obejmuje ona zarówno wyroby luksusowe - szynki, kiełbasy surowo dojrzewające, jak i również produkty tradycyjne, od lat stanowiące podstawowy składnik jadłospisu wielu Polaków - kiełbasy, rolady mięsne, wędliny podrobowe i pasztety. Oferujemy także mięsa surowe. Oczywiście systematycznie urozmaicamy naszą ofertę uwzględniając przy tym wszelkie potrzeby rynku przetwórstwa mięsnego i wykorzystując najnowsze technologie.

Dziękuję za rozmowę.