ZM VIANDO. Wanda Szczupak - Właścicielka

Jakie główne założenia przyświecają działalności Państwa zakładu?

Główne idee przyświecające działalności naszego zakładu wykrystalizowały się już na początku jego istnienia. I tak, nieprzerwanie od 1992 roku, czyli już prawie od piętnastu lat są nimi: konsekwentne dążenie do najwyższej
jakości wyrobów, systematyczne zwiększanie produkcji i wydajności ubojowej, poszerzanie oferty handlowej, a przez to trafianie w gusta i smaki coraz większej rzeszy klientów zarówno w Polsce, jak i za granicą. Jestem przekonana, że to właśnie dzięki temu - wierności naszym ideom, konsekwencji i ciężkiej pracy znaleźliśmy się w gronie najnowocześniejszych i najprężniej rozwijających się przedsiębiorstw branży mięsnej w Polsce.

Najwyższa jakość to Wasz priorytet?

Oczywiście. Stały nadzór nad jakością naszych produktów sprawują specjaliści z dwu poznańskich uczelni wyższych: Akademii Ekonomicznej i Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów zapewnia system HACCP oraz System Zarządzania Jakością PN-EN ISO 9001-2001. Posiadamy też własną hodowlę trzody chlewnej sięgającą 40 tys. sztuk. Jej stan zdrowotny kontrolowany jest przez specjalistów z Instytutu Weterynarii w Puławach.

 

Proszę w paru słowach przedstawić Państwa firmę

Jak już wcześniej wspomniałam, zakład istnieje od 1992 roku. Jesteśmy firmą rodzinną, zatrudniamy 350 pracowników. Obecnie dzienna produkcja wynosi 50 ton wyrobów gotowych i mięsa kulinarnego. Oferujemy 150 asortymentów wędlin i prawie 50 rodzajów mięsa kulinarnego.

VIANDO znajduje się w czystym ekologicznie rejonie Polski. Jakie działania podjęliście aby sprostać wymogom rygorystycznych norm środowiskowych?

Rzeczywiście. Zakład usytuowany jest na Kujawach -w nieskażonym i czystym ekologicznie rejonie rolniczym. Zdajemy sobie sprawę z ciążącej nad nami odpowiedzialności, dlatego też ochrona środowiska jest, obok dbałości o najwyższą jakość produktów, jednym z priorytetów w strategii działania naszych zakładów. Przedsiębiorstwo zostało dostosowane do rygorystycznych norm unijnych w zakresie ochrony środowiska, w szczególności do norm ISO 14001. Jednym z elementów działań na rzecz ochrony środowiska było także wybudowanie na terenie naszych zakładów nowoczesnej oczyszczalni ścieków. Ponadto, budynki firmy ogrzewane są przez ekologiczną kotłownię olejowo - gazową. W najbliższym czasie uruchomimy zakładową elektrownię na biogaz.

 

Gdzie można kupić produkty Państwa firmy?

Na początku naszej działalności były one dostępne wyłącznie w sieci regionalnych punktów sprzedaży i w naszych pierwszych sklepach firmowych. Dzięki dynamicznemu rozwojowi, już w rok po rozpoczęciu działalności wyroby trafiły na stoły mieszkańców innych regionów Polski. W chwili obecnej, aby dać klientom gwarancję świeżości i zapewnić
ciągłość dostaw stworzyliśmy sieć 30 sklepów między innymi w Inowrocławiu, Bydgoszczy, Toruniu, Włocławku, Poznaniu, Ciechocinku i Gdyni. Swoje wyroby sprzedajemy bezpośrednio także sieciom handlowym i sklepom detalicznym. Dzięki temu jesteśmy znani niemal w całej Polsce, i nie tylko. Muszę się pochwalić, że niedawno udało nam się przekroczyć granice naszego kraju. Produkty zakładu można również kupić na Litwie i w Niemczech. Chciałabym wspomnieć, że posiadamy własny dział transportu, oparty na 50 specjalistycznych samochodach przeznaczonych do przewozu mięsa i wędlin oraz trzody chlewnej.

W czym tkwi tajemnica niepowtarzalnego smaku i zapachu Waszych wyrobów?


Jestem przekonana, że jest to zasługa staropolskich, oryginalnych receptur opartych na naturalnych przyprawach: soli, pieprzu, czosnku i majeranku. Sekret tkwi również we współpracy z najlepszymi technologami. Proszę uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić, jacy technolodzy są współtwórcami Państwa sukcesu? Nie jest to żadną tajemnicą, że od wielu lat Współpracujemy z firmą Fleischmannschaft.


Dziękuję za rozmowę i życzę dalszych sukcesów.